Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zatrzymanie przez tajniaków.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W sobote o godz 20 gdy chodzilismy po obrzeżach miasta (ni nie dokonca. Byly tam domki jednorodzinne i lasek+szkola podstawowa) z kolegą i patrzymy a tu jedzie auto jakieś i sie powoli zatrzymuje i tu nagle "witam tu policja" "co wy tutaj robicie?" a my: a tak o chodzimy a oni: "o tej porze?" my:Tak weekend jest. No i oni zapytali o nasze imienia i nazwiska. Potem cos pogadali i powiedzieli "dobra to wszystko dowidzenia". No i ja mam kilka pytan dot. Tego zdarzenia

1. Czy obywatel zatrzymany przez policje ma prawo poprosic o pokazanie legitymacji i przedstawieniu sie? I co jesli nie beda chcieli? Bo slyszalem, ze mam prawo prosic o przedstawienie sie policje jako pierwszych (chcialem zapytac ich bo nie wiedzialem z kim gadam ani kimu podaje swoje imie i nazwisko)

2. Czy oni moga mnie zawiesc do domu o tej porze bez mojej zgody? Mam 16 kolega mial 15

3.Co by mi zrobili gdyby znalezli u mnie efajke? Bo mialem w rece schowana ijusta2 xD a on sie tak patrzyl na reke ale nie zapytal co tam mam

4.Czy moge sie z nimi klocic ze np. Nie moge sobie chodzic o tej porze czy co? xD

Ps: jak w temacie byli to tajniacy

Opublikowano

1. Owszem ma do tego prawo, policjant przy każdej interwencji ma obowiązek wylegitymowania się.

2. Skoro jesteście w takim wieku, to raczej wątpię w to, aby policja Was odwoziła za spacerowanie o godzinie 20.

3. Jeżeli znaleźliby u Ciebie elektronicznego papierosa, to zrobiliby najprawdopodobniej to samo co w przypadku znalezienia normalnych papierosów.

4. Nie rozumiem za bardzo pytania, ale jeżeli chodzi Ci o to, że oni twierdzą, że nie możesz, a Ty odwrotnie, to masz do tego prawo.

/Edit.

I nie tajniaków, a nieoznakowany patrol.  ;)

Opublikowano

Ad. 1. - Tak, zawsze możesz poprosić o pokazanie jakiegokolwiek dokumentu, potwierdzającego jego rangę w policji. Nie mają chyba obowiązku pokazywać, jeżeli są w mundurze, ale to też nie jest pewne. Zawsze możesz spytać.

Ad. 2. - Nie mam pojęcia, ale na czystą logikę, najpierw by zadzwonili do rodziców.

Ad. 3. - Przepis o e-fajkach od 18 lat chyba jeszcze nie wszedł, więc nic.

Ad. 4. - Jeżeli to było o 20, to jak najbardziej możesz się kłócić. 

Opublikowano

1. Jak nie jest umundurowany, to musi się przedstawić. Jeśli jest, to musi na twoją prośbę.

2. Bez powodu nie. 
4. Jasne, że możesz się kłócić, ale co chcesz tym osiągnąć? Myślisz, że uzna że jesteś od niego mądrzejszy, masz racje i cię puści? 

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi!

Ps: Następnym razem poprosze o legitymacje sluzbowa i przedstawienie sie . Bo wiecie to byli no tajniacy ale nie przedstawili sie tylko powiedzieli "witam tu policja"

Ale podobno musza na prosbe obywatela sie przedstawic a nie "witam tu policja"

Opublikowano

4. Jasne, że możesz się kłócić, ale co chcesz tym osiągnąć? Myślisz, że uzna że jesteś od niego mądrzejszy, masz racje i cię puści? 

Historyjka, a, że jesteś z tego pięknego miasta, to nawet opiszę dokładniej. :v

Szedłem sobie spokojnie z kolegą z Majówki w dół, w stronę Kamiennej. Godziny nie pamiętam, ale raczej późny wieczór, pusto na ulicach. Podjeżdża radiowóz, zatrzymuje się, policjanci coś do nas gadają. Kolega interesuje się prawem. Jak zaczęli się już czepiać, to im wygarnął to, czego nie zrobili, a powinni - nie przedstawili się, nie zostawili włączonego ostrzeżenia świetlnego o interwencji, czy jakoś tak i takie dalej. Odczepili się i pojechali dalej. 

Wystarczy, że pokażesz, że wiesz o co chodzi i jak ich zagiąć, wtedy nie będzie im się chciało dalej tego ciągnąć. 

P.S. Fajna sygna.

Opublikowano

eMode co do twojej odp 4 to chodzi mi oto ze teraz policja zatrzymuje bez najmniejszego powodu. Albo straz miejska jak dzis kolege spotkali w lasku bo mial tam warsztaty i kazali mu pokazac co ma w kieszeni. Wiec jest 0 prywatnosci.

Opublikowano

Wystarczy, że pokażesz, że wiesz o co chodzi i jak ich zagiąć, wtedy nie będzie im się chciało dalej tego ciągnąć. 

Tutaj się z kolegą zgodzę.

Opublikowano

Historyjka, a, że jesteś z tego pięknego miasta, to nawet opiszę dokładniej.  :v

Szedłem sobie spokojnie z kolegą z Majówki w dół, w stronę Kamiennej. Godziny nie pamiętam, ale raczej późny wieczór, pusto na ulicach. Podjeżdża radiowóz, zatrzymuje się, policjanci coś do nas gadają. Kolega interesuje się prawem. Jak zaczęli się już czepiać, to im wygarnął to, czego nie zrobili, a powinni - nie przedstawili się, nie zostawili włączonego ostrzeżenia świetlnego o interwencji, czy jakoś tak i takie dalej. Odczepili się i pojechali dalej. 

P.S. Fajna sygna.

Albo uzna, że cwaniakujesz i jak to takim tonem do wielkiego pana milicjanta i będzie cię trzepał i trzymał przez kilka godzin.

Ps. dziękuję, twoja też niczego sobie.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

1. Czy obywatel zatrzymany przez policje ma prawo poprosic o pokazanie legitymacji i przedstawieniu sie? I co jesli nie beda chcieli? Bo slyszalem, ze mam prawo prosic o przedstawienie sie policje jako pierwszych (chcialem zapytac ich bo nie wiedzialem z kim gadam ani kimu podaje swoje imie i nazwisko)

2. Czy oni moga mnie zawiesc do domu o tej porze bez mojej zgody? Mam 16 kolega mial 15

3.Co by mi zrobili gdyby znalezli u mnie efajke? Bo mialem w rece schowana ijusta2 xD a on sie tak patrzyl na reke ale nie zapytal co tam mam

4.Czy moge sie z nimi klocic ze np. Nie moge sobie chodzic o tej porze czy co? xD

1.) Raczej masz prawo, ale po co chcesz zgrywać twardziela? Chyba że jesteś poszukiwany przez kontrwywiad wojskowy i boisz się o swoje życie, wtedy TAK możesz poprosić ich o okazanie legitymacji, ale raczej zamiast pytać to by strzelali.  :v

2.) Ty się możesz nie zgadzać, tak mogę cię odwieźć do domu, uzasadnią to w razie czego możliwym zagrożeniem życia lub podejrzaną aktywnością w okolicy.

3.) Dali skierowanie do najbliższego szpitala aby lekarze mogli podać prawdopodobny termin zgonu z powodu zatrucia organizmu ( gardzę fajkami - to produkt dla podludzi )

4.) Tak, w najlepszym przypadku dadzą ci z sierpowego w buźkę i nauczysz się trochę kultury.

PS: Może FSB? Czym jechali? Jeśli czarna beemka ze zniszczonymi oponami to raczej borowiki.

Opublikowano

Kurcze, myślałem że jakieś CBA lub CBŚ was zgarnęło, a tutaj tylko pogawędka :/

Jeżeli radiowóz był nieoznakowany, a policjant ubrany po cywilnemu to ma obowiązek się legitymować, bo może przez to mieć problemy. Nie mieli podstaw żeby pytać was o imię i nazwisko bez podania przyczyny zatrzymania.

Opublikowano

Historyjka, a, że jesteś z tego pięknego miasta, to nawet opiszę dokładniej. :v

P.S. Fajna sygna.

A po chwili cię za coś dojebią mimo iż chcieli tylko na początku zapytać/poinformować.

To powiem też moją historyjkę heheszki

Jeździłem rowerem po środku ulicy bez oświetlenia to poinformowali, że mam jechać bokiem i odpalić światło, jak im powiedziałem, że spokojnie panowie - nie mam światła bo mi jebła bateria a, że nie było chodnika i była noc, bez lamp przy drodze to jechali za mną cały czas święcąc światłami, pozdrawiam.

Po co chcesz się z nimi kłócić skoro nic ci nie zrobili? Fajniejszy przed kolegami przez to nie będziesz.

­

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Jak już ktoś ma się z nimi kłócić to polecam zawsze nagrywać to telefonem (będą jeszcze bardziej w*******i a jak coś sobie wymyślą to będzie to na nagraniu)

49yxrs.png

Opublikowano

Witam.

W sobote o godz 20 gdy chodzilismy po obrzeżach miasta (ni nie dokonca. Byly tam domki jednorodzinne i lasek+szkola podstawowa) z kolegą i patrzymy a tu jedzie auto jakieś i sie powoli zatrzymuje i tu nagle "witam tu policja" "co wy tutaj robicie?" a my: a tak o chodzimy a oni: "o tej porze?" my:Tak weekend jest. No i oni zapytali o nasze imienia i nazwiska. Potem cos pogadali i powiedzieli "dobra to wszystko dowidzenia". No i ja mam kilka pytan dot. Tego zdarzenia

Może to jakieś trolle były.

Tak masz prawo a jak nie będzie się chciał przedstawić to nie mow nic.

Raczej nie. Nie wiem no chyba ze to byla północ albo lepiej.

XDDDD WYGRYW TEKST zaśmierdziało gimbusem na kilometr efajeczki te sprawy. To nie jest maryśka że ci mogą to zabrać.

Lepiej się z nimi nie kłóć bo gówniarz z cb a to dorosłe chłopy nie wiadomo od kogo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...